martes, 23 de octubre de 2007

L’amic invisible de les prostitutes

Milers de treballadores sexuals de l’Estat compten amb l’ajuda d’associacions benèfiques que treballen per defensar-les
El col·lectiu Hetaira, una de les associacions amb més influència de l’Estat, reivindica que es legalitzi la prostitució. Carmen Bris, periodista i una de les voluntaries del col·lectiu, treballa en la defensa dels drets “d’aquelles persones que es dediquen a la prostitució i que han decidit exercir-la lliurement”.

Tan a Espanya com a Catalunya les associcacions feministes són qui més defensen els drets de les dones. A partir d’aquest màxim, aquests col·lectius d’arreu de l’Estat es divideixen en grups a favor de legalitzar la prostitució i en grups que opten per no canviar la brurocràcia però respectar els drets fonamentals de les persones.

El col·lectiu Hetaira és una associació que va nèixer a Madrid a principis de 1995 de la mà de professionals de tot tipus. Entre elles compten amb el voluntariat de periodistes, d’ex prostitutes, músics … persones d’oficis varis que no volen canviar el món, el seu desig és regularitzar “algo que ha existit tota la vida”, com comentava Blanca, una ex-prostituta que treballava en un club de la carretera d’Alcanà i que actualment està desvinculada del sector.

La Blanca va venir del Paraguai fa uns anys per a treballar de prostituta, quan va estalviar prou i va trobar una nova feina, va abandonar la prostitució, que “vaig escollir lliurement”, per a dedicar-se a treballar de cambrera. En l’actualitat aquesta ex-prostituta no col·labora amb cap associació, “però no descarto ajudar-hi quan tingui més temps” assegurava la Blanca.

“Les institucions volen ficar totes les prostitutes als clubs per a tenir els carrers “nets””, afegia Carmen Bris, quan criticava sense pels a la llengua la gestió de l’ajuntament de Madrid. El govern municipal madrileny s’ha dedicat durant els últims messos a obrir una campanya publicitària on demana als clients de les treballadores sexuals que deixin de recòrrer a aquests tipus de serveis, aquesta campanya publicitària és per a Bris i el col·lectiu Hetaira, “un acte d’hipocresia que contribueix a seguir discriminant a les prostitutes”, i és que, segons aquesta associació feminista s’hauria de legalitzar la prostitució per a que les dones que hi treballen tinguin dret a pensions, a baixes maternals i a baixes de malaltia entre d’altres, en fi, a respectar un ofici “que és tant lloable com un altre”. A més, Bris diu que “l’ajuntament de Madrid en comptes de destinar diners en una campanya absurda, el que hauria de fer és conscienciar als clients que utilitzin preservatius”, per exemple.

Entre les últimes activitats dutes a terme per aquest col·lectiu, destaquen la col·laboració en un videoclip del cantant Manu Chao, concretament en la cançó titualada “Me llaman calle”, i denunciar incansablement el que Carmen Bris ha anomenat el “pla d’esclavatge social” que pateixen moltes prostitutes.


DESTACAT
A Catalunya també hi ha organitzacions que col·laboren amb les prostitutes, són per exemple les associacions Àmbit Dona, Lloc de la dona o Genera.

No hay comentarios: