lunes, 23 de abril de 2007

Sant Jordi des del cotxe

El dia de la rosa i el llibre és possible comprar qualsevol dels dos articles de regal a peu de carretera.

Quan les noves tecnologies avancen a pas de gegant i comprar des de casa és tant fàcil com engegar l’ordinador, famílies senceres de gitanos recorden que comprar des del cotxe és tant fàcil com arrancar-lo i donar un tom ràpid. Maria Angela és una jove gitana que el dia de Sant Jordi, a més de practicar el català, ven roses a la rotonda nord de Coll Favà de la ciutat de Sant Cugat, la gitana diu que “és fàcil i ràpid apropar-se en cotxe a comprar una rosa, és més ràpid que fer-ho per internet i a aqui les tenim més barates”.

Maria Angela a més confessa amb una rialla que “cada any el dia de Sant Jordi intento parlar el català, el practico poc però m’agrada parlar-lo”, així doncs la jove gitana de pell morena i d’una melena llisa i llarga, s’acomiada de cada client amb una rialla i un “adéu-siau” d’allò més correcte.

Benzineres, rotondes, finals de carrers, places, estacions, pàrquings o estancs, des de qualsevol d’aquests llocs es pot comprar una rosa. En algun d’aquests llocs a més de la rosa també es pot comprar un llibre, només cal apropar-s’hi en cotxe, aturar-se, baixar la finestreta i demanar la quantitat de roses que més s’ajusti a l’amor que el client vol repartir, a l’amor que vol comprar o simplement a l’economia de que disposi.

“Comencem venent les roses a 4 euros, podem regatejar un euro per rosa, o fins i tot les podem deixar a dos euros si s’en compren més de quatre”, amb un to de comerciant, en Rodrigo, d’ètnia gitana, també ven roses a una parada improvisada al costat de la benzinera BP que hi ha a la carretera entre Sant Cugat i Cerdanyola. Aquest gitano té tota la família venent roses, “cada tres hores agafo la furgoneta i els hi porto més roses”, depèn de la parada, es poden arribar a vendre més de tres centes roses”.

Sembla que el dia de Sant Jordi, patró dels catalans pot ser per a uns, un dia d’amor i reivindicació romàntica, i per a uns altres un dia d’omplir-se les butxaques. En Rodrigo comentava que “cap allà les set o les vuit de la tarda, baixem el preu de les roses, les volem vendre totes”.

I és que comprar una rosa per internet és fàcil però car, al carrer es poden trobar rosses a 3 euros mentre que per internet no s’en troben per menys de 6 euros. Ara només falta saber què és més còmode, engegar l’ordinador, connectar-se a internet, buscar una floristeria virtual, escollir les roses, buscar el número de compte, introduir-lo i esperar a que algú et truqui o t’envii un correu electrònic confirmant l’operació, o agafar el cotxe, sortir de casa, topar amb una paradeta de gitanos, pagar tres euros i marxar a enamorar.

No hay comentarios: