sábado, 14 de abril de 2007

Quan mil kg d'explosius callen la justícia

El jutge italià, Giovanni Falcone, va ser assassinat fa 15 anys, el seu “delicte” va ser voler una Itàlia justa.

Giovanni Falcone, va nèixer a Palermo l’any 1939 en el sí d’una família aburgesada, Falcone, que va créixer al costat de la màfia italiana, va emprar un camí diferent al de molts dels seus veïns i va dedicar la seva vida a la justícia. El 23 de maig del 1992 moria assassinat per la màfia en un atemptat on més de mil quilograms d’explosius varen fer volar el tram de l’autopista per on circulava el jutge. Junt amb Giovanni Falcone, va morir la seva esposa Francesca Morvilio i tres escortes seus.

Quan una persona neix en un territori on gran part de la població està embolicada en temes obscurs, on gran part de la població té contacte directe o pertany a la màfia, en un territori on l’extorsió, els favors i el clientelisme és pressent en els sostrats més alts de la població, Falcone va decidir seguir un camí diferent, el camí de la justícia.

Giovanni Falcone va processar, jutjar i empresonar molts dels delinqüents més poderosos i perillosos de la màfia, va lluitar directament contra la màfia siciliana en un moment on els delinqüents controlaven gran part de l’activitat italiana. Falcone va convertir-se, en vida i en mort, en el símbol de la lluita contra l’extorsió i els poders fàctics, tant és així que el 25 de maig del 1992, durant el seu funeral a la catedral de Palermo, hi van assistir milers de persones que van condemnar l’assassinat del jutge Falcone i fins hi tot el Senat dels Estats Units va condemnar els actes de la màfia.

A Giovanni Falcone li agradava repetir les paraules de l’ex president nord americà, J.F Kennedy, on deia que “un home ha de fer allò que el seu deure li dicta, qualsevol que siguin les conseqüències personals, qualsevol que siguin els obstacles, el perill o la pressió”, tant Kennedy com Falcone, creien que “aquesta hauria de ser la base de tota la moralitat humana”.

Aquestes paraules que tant repetia Falcone, defineixen molt bé quin era el pensament d’aquest jutge, que va exposar la seva vida per un ideal, la lluita contra l’extorsió d’un país lliure, com era i és, la república italiana.

Falcone va guanyar el primer pols contra la màfia siciliana, una màfia que durant la segona meitat dels anys vuitanta controlava el trenta i cinc per cent del comerç mundial d’heroïna. L’any 1987 el jutge culmina amb èxit un macro judici on condemna a gran part dels caps de la màfia siciliana, l’anomenada “Cosa Nostra”. En el judici d’un dels capos de la màfia jutjats, Buscetta en concret, l’adverteix que “vostè acava d’obrir un compte amb la Cosa Nostra que només es tancarà amb la seva mort”.

El 1989 Falcone pateix un atemptat frustrat mentre estiuejava a la població d’Addaura, però no és fins el 23 de maig del 1992 que Falcone, símbol internacional de la lluita contra els grups d’extorsió, mor en l’atemptat de mil quilograms d’explosiu detonats a distància en el tram de Capaci de l’autopista entre Messina i Palerm.

No hay comentarios: