miércoles, 7 de marzo de 2007

El crit d'un poble

El crit d’un poble:


Després d’uns mesos d’incertesa i de silenci al País Basc, s’inicien un combinat de tensions propiciades pels comentaris i actuacions del govern central al territori basc. Tot apunta que s’està vivint un moment de canvis en l’últim procés de pau que govern, partits polítics i la banda terrorista ETA deixen entreveure durant aquests últims mesos.


El 22 de març d’aquest mateix any, la l’organització militar d’ETA, declarava en un comunicat, l’alto al foc permanent. En el document que els activistes d’ETA van difondre , afirmaven el seu “compromís de seguir donant passos” cap a la pau i emplaçaven al govern d’Espanya i França a reconèixer els resultats del procés de transformació que està vivint tot el territori basc. El text, llegit en euskera per un encaputxat, conclou dient que “la superació del conflicte, aquí i ara, és possible. Aquest és el desig i la voluntat d’ETA”.


A partit d’aquest comunicat, -i deixant enrere altres pactes tant criticats com el que va mantenir el líder d’Esquerra Republicana, Josep Lluís Carod Rovira, amb la banda armada-, s’enceta un període on ETA, govern basc, partits polítics d’arreu d’Espanya i govern espanyol posaran “cullerada” , uns per a captar l’atenció de la ciutadania, altres per a sortir a la fotografia i fer campanya electoral i algun altre, per arribar al fons de la qüestió i aconseguir la desaparició final d’ETA.


Durant els últims dies s’han succeït un seguit d’esdeveniments que han posat en crisi l’alto al foc permanent d’ETA. La banda, responsabilitza l’estancament dels estats espanyol i francès, al PSOE i al PNB perquè han deixat que passés el temps sense fer cap pas visible cap a la pau. Per tot plegat, ETA ha demanat al govern espanyol que es comprometi a respectar el resultat del procés de pau. A més del bloqueig del procés de pau, l’esquerra abertzale no està d’acord amb la nova condemna a De Juana Chaos, ex militant etarra que ha complert la condemna i ara se’l acusa d’amenaçar per escrit a un jutge. Però, a més aquests últims dies han aparegut noves tensions que provoquen un replantejament del procés. Per als etarres, “els partits espanyols actuen d’acord amb els seus interessos partidistes” i per a partits espanyols com el PP, que s’han oposat des del primer moment a pactar amb els terroristes, “ETA segueix jugant brut”. I és que durant els darrers dies el territori basc ha viscut un augment de violència al carrer protagonitzada per la kale borroka. Divendres passat, uns encaputxats van intentar cremar vius a dos policíes. A aquests actes se li ha de sumar l’incògnita de si ETA segueix armant-se, fa uns dies va desaparèixer a França un arsenal de 350 pistoles, probablement robat per l’organització armada.


Mentre els actes de violència propiciats per sectors afins a ETA van en augment, el president del PSOE a Euskadi i el president del govern espanyol, Rodríguez Zapatero, demanen a Arnaldo Otegui, veu de la il·legalitzada Batasuna, que aturi d’una vegada els actes de violencia al carrer. El secretari general del PSE a Guipúzcoa, Miguel Buen, ha advertit aquests últims dies que “la paciència dels socialistes s’està acabant”. Aquestes últimes declaracions de Miguel Buen, són la conseqüència als últims atemptats que ha patit la seu central del seu partit, en una setmana han rebut el llançament d’un parell de còctels Molotov i reiterades pintades a favor d’ETA.


Sigui com sigui, l’alto al foc permanent d’ETA viu avui una crisi sense precedents, el bloqueig de fa uns dies s’està convertint en el crit agònic de diferents sectors de la població basca, que veuen com des de Madrid no s’està aprofitant prou, la possibilitat d’acabar amb la lluita armada d’ETA.

No hay comentarios: