miércoles, 7 de marzo de 2007

Prostitució

“La prostitució camaleònica”

Una setmana després de l’actuació policial al barri del Raval, la prostitució ha canviat de color.


Al ben mig de Barcelona hi ha des de fa anys un dels focus de prostitució més importants d’Europa. És concretament al barri del Raval tocant amb el carrer Sant Antoni on centenars de prostitutes treballen de forma il·legal durant les 24 hores del dia. Han passat els anys, diferents legislatures i ningú ha arribat a actuar contra una xarxa que molts cops treballa de forma paral·lela amb l’esclavisme i el tràfic de drogues. Clos va donar un primer pas reduint la prostitució a la zona del Camp Nou, ara l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, amb l’ajuda de la consellera Tura, ha actuat contra la prostitució al Raval desarticulant el que podria ser una de les xarxes més importats del Continent.

Un dia després de l’actuació policial a la Ronda Sant Antoni el panorama ha canviat radicalment, cap prostituta, ha disminuït l’índex d’immigració a la zona, ja que el 90 per cent de les detingudes eren d’origen romanès i en definitiva, els carrers denoten que ha passat quelcom important.

No obstant, dos dies més tard arriba el divendres per la nit i la zona nord del Raval ha canviat de color. Les prostitutes romaneses han desaparegut relegant el seu lloc a prostitutes de color. La pell blanca com la llet, els llavis vermells de carmí barat i les melenes rosses, moltes vegades tenyides, s’han transformat en melenes llargues i fosques, s’han transformat en dones de pell negra que es difuminen amb la foscor dels carrerons. L’actuació policial, per a molts només ha servit per a que les prostitutes de les Rambles es dispersin per la zona que va de Colom fins al mercat de Sant Antoni. La Marisa avui està a l’espera de clients en un lloc diferent d’on es situa sempre, la prostituta caribenya comenta que “avui he pujat per aquí d’alt per canviar d’aires, només estaré aquesta nit per que les meves companyes no volen pujar fins tant amunt”, la Marisa és prostituta i normalment se la pot trobar just davant de la discoteca Fellini, cap al final de les Rambles.
Durant el dia però, sembla que la batuda policial contra més de 100 prostitutes hagi funcionat, Jorge Díaz, veí del barri del Raval diu “que durant el dia no hi ha putes i això ja és una millora, abans ens podíem trobar les putes treballant als portals dels pisos” si més no, aquestes detencions al Raval ja és quelcom important per a les comunitats de veïns del barri que denunciaven la presència de les prostitutes, en part, per que moltes d’elles parlaven i oferien els seus serveis a menors que encara anaven a l’escola.

Però darrera d’aquesta detenció massiva de prostitutes hi ha més afectats. Treballadors de l’hostal del Gat nou els quals es volen mantenir en l’anonimat, situat al carrer Joaquim Costa, asseguren que “la detenció de les prostitutes ens afectarà” . Tot hi que moltes d’elles relloguessin pisos, com els que presumptament oferia l’actriu local Carmen de Mairena, alguna prostituta freqüentava l’hostal.

Passi el que passi s’està a l’espera de com es desenvoluparà, aquests dies, el processament dels detinguts. Fonts oficials dels mossos d’esquadra han confirmat la detenció de dues menors de 17 anys que asseguren que eren obligades a exercir la prostitució. Una ex prostituta d’un prostíbul d’Alcanar (Baix Ebre) anomenat Celeste, creu que “per molt que la policia actuï, les coses no canviaran”. Aquesta ex prostituta de Paraguai anomenada Blanca, va haver de prostituir-se durant tres anys per a poder pagar el seu viatge fins a Catalunya. Un cop va pagar-li al seu jefe una xifra que no ha volgut desvelar, va poder abandonar el prostíbul i actualment treballa de cambrera en un bar musical d’Amposta. Blanca creu que “s’hauria de legalitzar la prostitució, si fos així les noies no treballarien al carrer i no s’exposarien a tants perills”.

Tornant al Raval, s’inicia la setmana, i cap resta de prostitució a la zona. La Marisa i les seves companyes negres tornaran el proper cap de setmana a treballar per la zona nord del Raval?

No hay comentarios: