sábado, 24 de marzo de 2007

Els comerços de la Plaça de la Llana (desplegament)

La Plaça de la Llana és un dels indrets més autèntics del barri de la Ribera. Tot i que la plaça evoluciona constantment i que les gents canvien, la Plaça de la Llana, on fa segles els barcelonins compraven i intercanviaven llana, és actualment un indret ple de vida on veïns i comerciants poden fer i viure gairebé de forma autosuficient.

El comerç més antic de la plaça és la Farmàcia Cases i Parés, inaugurada l’any 1864 per la mateixa família Cases. Actualment en Joaquim Cases és el farmacèutic propietari i més endavant, quan ell es jubili, ho serà la seva filla Maria Àngels Cases, que està cursant la carrera farmacèutica. La farmàcia manté l’estructura construïda a la inauguració i els productes actuals estan classificats en calaixos i armaris antics de caoba i roure. En definitiva, la farmàcia Cases i Parés és una de les farmàcies amb més encant de la ciutat, farmàcia centenària que manté l’essència històrica d’un barri emblemàtic.

A dos metres de la farmàcia un home d’origen argelià escombra i neteja els vidres del seu comerç, la Perruqueria El Amal, una perruqueria de dones reconvertida en un barber d’homes. El local, amb cadires i miralls dels anys cinquanta, conserva una mena d’encant destinat als més agosarats i també als més estalviadors, el preu del tall de pel és de set euros. El que sí que es pot trobar a la perruqueria El Amal, és un barber amb més de 20 anys d’experiència i amb molta xerrera.

Creues la plaça i topes amb una realitat molt distinta, és el bar Woondu, propietat d’un extremeny que va arribar a Catalunya a les rodalies dels anys 60. Fa anys el bar disposava de menús diaris. En José Jiménez, propietari de l’establiment, treballava amb la companyia de la seva filla i la seva dona. Fa anys les dues dames el van abandonar i actualment el bar s’ha convertit en un local més, on pots anar a fer una birra davant del José, l’únic treballador del bar.

Com a tot bon indret, ben a la bora de la farmàcia també s’hi pot trobar una fleca, és el Forn la Llana , una fleca de més de cinquanta anys d’existència en propietat d’un ampostí que va comprar el local ara farà vint anys. Aquesta fleca encara disposa d’un forn de llenya que només utilitzen molt de tant en tant.

A més a més, a la Plaça de la Llana s’hi poden trobar altres establiments que amb la seva presència defineixen clarament quina és la realitat del barri. Un barri antic que supura modernitat, multiculturalitat, història, supervivència..., per totes les parets dels seus comerços. A la Plaça de la Llana, tot això queda palès gràcies a la presència d’una simple parada de reparació de calçats, un banc destinat a l’enviament de diners als països estrangers, una botiga de queviures, un locutori o una botiga especialitzada de gorres modernes.

No hay comentarios: