miércoles, 7 de marzo de 2007

Sopars de Nadal

“L’alcoholèmia consentida”


Les begudes alcohòliques segueixen tenint molta presència durant els sopars d’empresa.


“Portava una merda que no me la aguantava, no sé com vaig arribar a casa!”, aquestes són les paraules d’en Xavier Ruiz, un dels molts treballadors que han assistit en algun sopar d’empresa i que després d’una vetllada envoltat de companys de feina i litres d’alcohol, ha agafat el cotxe per tornar a casa.

Queden molt lluny aquells sopars on després de fer un bon àpat, amb total impunitat es podia fer sobre taula amb varis xarrupets, cubates i cigalons. En Francesc Cid, un avi de 84 anys comenta “que abans la gent bevia i no passava res”. No obstant, a la Catalunya del segle XXI els controls d’alcoholèmia cada cop són més nombrosos i la permissivitat més estreta. A més dels controls per part de les forces de seguretat, amb el temps, l’opinió pública també va canviant, actualment està molt mal vist conduir begut. Conduir embriagat posa en perill la seguretat ciutadana, però sembla que no sempre, en èpoques nadalenques la ciutadania gira el cap i creua els dits per no topar amb cap control policial.

Entre brindis, bravejades, converses molt sovint pujades de to i això sempre, moltes rialles, treballadors de tots els àmbits es reuneixen per a fer el sopar d’empresa de Nadal. Mentre, el sector de la hostaleria es frega les mans i s’escarrassa per tenir una bona oferta lúdica i gastronòmica. La veritat és que els sopars d’empresa i les dietes durant dies de Nadal són un bon raig econòmic per aquest sector que cada any ofereix més novetats amb la finalitat de fer un bon calaix. Balls, billars, futbolins, cartes, consoles són alguns dels exemples.
Teresa Aguilé, comercial de Can Cabassa, restaurant especialitzat en sopars d’empreses i banquets a Sant Cugat, comenta que “l’oferta s’ha d’ampliar, nosaltres actualment tenim servei de dj i sales de ball, menjadors amb capacitat per a 100 persones i menús econòmics”. Aguilé, a més de fer publicitat del restaurant on treballa també assegura que “la gent segueix bevent molt, a vegades em quedo sorpresa del que poden ingerir en un parell d’hores”.

En Joan Garcia també ha assistit a un sopar d’empresa a la ciutat de Sant Cugat, concretament a la Masia. Pica pica de primer i segon plat a escollir entre carn i peix. No obstant, l’empresa ha llogat un autocar que després del sopar a la Masia i de ballar a la discoteca del davant, el Bokka, els portarà a casa. “Lo del autocar ha estat un bon detall, però espero que això no repercuteixi en la panera de Nadal”. I es que per aquestes dates moltes empreses a més de fer un sopar de Nadal, fan una paga extra i o una panera farcida de licors, pernil, torrons i altres.

No hay comentarios: